Hindoestaanse Trouwkaarten

Trouwkaarten komen in vele soorten en maten voor. Een zeer bijzondere categorie in deze, dat zijn de Hindoestaanse trouwkaarten. Veelal vormen deze items een combinatie van klassieke elementen en rijkelijke kleuren. Maar, wat typeert eigenlijk deze Hindoestaanse trouwkaarten?

Wat is Hindoestaans?

Onder Hindoestaans wordt de Indiase bevolkingsgroep van Suriname verstaan, aangezien veel Indiërs naar dit land vertrokken in de tijd van Brits-Indië, waaronder dus mensen uit India. Hedendaags hebben vele Hindoestanen zich in Nederland gevestigd toen ook Suriname, sinds 1975, onafhankelijk werd.

Gedeelde inspiratie

Hoewel de Surinaamse trouwkaarten een eigen karakter hebben, komen veel elementen overeen met de traditionele kaarten uit India. Denk hierbij aan de weelderige vormgeving, zoals het gebruik van botanische elementen en Oosterse vormen, in combinatie met een luxueus kleurenpalet. Een klein verschil is dan ook het kleurgebruik. Waar trouwkaarten uit India vaak een grotere hoeveelheid felle tinten toepassen, is dit bij de Hindoestanen net een fractie minder; deze zijn vaak meer aards, zoals bruin, en een tikkeltje minder flamboyant.

Kleurgebruik

Wanneer je een blik op deze Surinaamse trouwkaarten werpt, zijn er een aantal kleuren die je in veelvoud terug ziet komen. De meeste items beschikken over een –voornamelijk- aardse tint, zoals ivoor, zand, donkerbruin, donkergroen of juist meer paars en roodachtig. Veelal worden deze kaarten samengebracht met diverse subkleuren, waaronder glanzende metaaltinten als goud en koper, om het product een luxueuze uitstraling te geven. Hindoestaanse trouwkaarten staan dus voornamelijk bekend om het metaalachtige kleurgebruik, zoals het rijkelijke goud, in combinatie met een verfijnde vormgeving, veelal geïnspireerd op de weelderige, barokke stijl.

Barokke stijl

Maar, wat is die barokke stijl precies en wat houdt het in? Een typische stijlvorm voor Hindoestaanse trouwkaarten is namelijk het gebruik van barokke elementen. De opkomst van deze stijl kent dan ook een rijke geschiedenis. Enkele eeuwen geleden, in de 17e eeuw, werd in Italië een ‘vorstelijke’ stijl ontwikkeld met sierlijke vormen, zich veelal uitende in plantachtige versieringen en felle kleuren. In Frankrijk wist de barok enorm te groeien door Lodewijk XIV: zijn paleis van Versailles is een echt voorbeeld van deze stijl. Typisch voor barok zijn de botanische vormen, organische lijnen en het krulwerk van bladeren. Daarnaast weten de barokke elementen zich als een patroon te herhalen; iets dat je ook in veelvoud terug ziet komen bij de Surinaamse trouwkaarten.

Wat is botanisch?

Botanisch staat eigenlijk voor alles dat te maken heeft met plantenkunde. Een botanisch thema representeert dus allerlei natuurlijke vormen uit de wereld van flora, zoals blaadjes, tropische planten en sierlijke bloemen. Wanneer je naar de Hindoestaanse trouwkaarten kijkt, zie je dat dit thema vaak -eveneens in patronen- terugkomt. Een grote hoeveelheid producten wordt dan ook voorzien van gekrulde bladeren en bloemen, veelal in geïllustreerde vorm of juist verwerkt in gouden elementen. Maar, ook in kanten decoratie kan dit thema tot uiting komen.

In het kort…

Hindoestaanse trouwkaarten vormen dus een combinatie van weelderigheid en verfijning, zich veelal uitende in een botanisch en barok dessin, waarbij de aardse tinten sterk worden opgehaald door het grootse, gouden kleurgebruik.